Bel çevresinde bulunan fazla yağlar, kalça çevresinde bulunanlardan daha tehlikelidir. Yapılan bilimsel çalışmalar vücuttaki toplam yağ miktarındansa, yağın vücutta toplandığı yerin çok daha önemli olduğunu vurguluyor. Bel çevresi ölçümü vücut yağ dağılımının en iyi göstergesi olarak bildirilmektedir.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerilerine göre; bel çevresi (cm) ölçümleri, risk tanımlaması yaparken kullanılabilecek yöntemlerin başında gelmektedir. Şişmanlığa bağlı kronik hastalıkların görülme riskinin değerlendirilmesi açısından son derece önemli olan Bel Çevresi, cinsiyete göre farklılık göstermektedir. DSÖ’nün verilerine göre kadınlarda 88 cm, erkeklerde de 102 cm bel çevresi için kilit ölçüdür.

Kadınlarda (Bel çevresi)

60 – 79 cm: Normal
80 – 87 cm: Risk
88 cm ve üzeri: Yüksek riskli

Erkeklerde (Bel çevresi)

70 -93 cm: Normal
94 -101 cm: Risk
102 cm ve üzeri: Yüksek riskli

Bel çevresi bu rakamların üzerinde olanlar DİKKAT, çünkü  birçok hastalık riski açısından tehlikedesiniz. Bel çevresinde biriken yağların vücudun diğer yerlerinde biriken yağlara göre hastalık riskini daha fazla artırdığını söylemiştik. Bel çevresi yağlanmasının kardiyovasküler hastalıklar, metabolik sendrom, Tip 2 Diyabet, dislipidemi, bazı kanser türleri (özellikle kolon kanseri), osteoporoz, demans (unutkanlık), hipertansiyon gibi sağlık problemleri ile bağlantılı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Pek çok hastalığa zemin hazırlaması nedeniyle bel çevresi yağlanmasının önemsenmesi gerekmektedir. Sadece beden ağırlığını doğru rakamlara indirerek ve bel çevresi ölçünüzü küçülterek bu hastalıkların oluşum risklerini de küçültebilirsiniz. Yani işin sırrı sağlıklı beslenme ve aktivitede. İlk önce bel çevresi oluşumunun nedenlerine bir göz atalım. Bel çevresi yağlanmasının oluşmasında altta insülin direnci, kortizol fazlalığı, hipotiroidi, Cushing (böbrek üstü hormonların fazla çalışması), menopoz gibi sağlık sorunları neden olduğu gibi yüksek miktarda kalori alımı, hareketsizlik ve buna bağlı enerji harcamasında azalma, fazla alkol tüketimi gibi günlük yaşamın içinde yapılan yanlışlıklarda nedendir. Bu yanlışları düzeltmek için aşağıda sıraladığım önerilere kulak verip, bunları alışkanlık haline getirmek size sağlık anlamında daha konforlu bir hayat sunacak. Bunlar neler mi;

  • Alkol tüketimini sınırlayın. Çünkü alkolün kalori miktarı yağın kalori miktarına çok yakın. Karaciğerde metabolize olan alkol daha sonra karın yağlarında depolanmaktadır.
  • Aşırı yağlı yiyeceklerden sakının, özellikle gece atıştırmalarından sakının. Aksi takdirde yediklerinizin bel çevrenizde birikeceğini unutmayın.
  • Şeker içerikli gıdalardan uzak durun. Unutmayın şeker = zehir
  • Günlük beslenmenizde sloganınız ‘bol bol sebze, az miktarda meyve’ olmalıdır. Yapılan araştırmalar yüksek miktarlarda meyve tüketiminin bel çevresi yağlanmasını arttırdığını kanıtlamıştır
  • Uzun süreli bel çevresi yağlanmasının sonucunda insulin direnci tanısı alanlar, glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenin. Çünkü glisemik indeksi yüksek gıdalar bel çevrenizi daha da yükseltecektir.
  • Araştırmacılar, yeşil çayın içeriğinde bulunan kateşinlerin, vücutta kalori yakımını arttırıp, bel çevresindeki yağları azalttığını bulmuşlardır. Günde 2-3 fincan yeşil çay tüketin.
  • Dışarıda beslenmede porsiyonlar genel olarak çok büyük olarak ayarlanmıştır. Küçük porsiyonlarla beslenmeyi alışkanlık haline getirin. Büyük porsiyonlar bel çevrenizi hedef alarak etki etmektedir.
  • Lif içeriği yüksek, kalorisi kontrollü diyet yapmak bel çevresindeki yağların azalmasını kolaylaştırmaktadır.
  • Hidrojenize yağlardan üretilen margarin, pastane ürünleri, kurabiye ve kızarmış yiyeceklerde bulunan transyağ asitleri bel çevresindeki yağlanmayı daha çok artırmakta ve vücudun diğer bölgelerine oranla yağ hücrelerinin bel çevresine toplanmasına neden olmaktadır. Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin zeytin yağı ise bunun tam tersini yapmakta J
  • Haftada 4- 5 kez, 30 ila 60 dakikalık tempolu yürüyüş ile karın bölgesinde birikmiş olan yağları yakmaya başlayabilirsiniz. Yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirin.